УДК 339:364.692-787.9:641:613.24
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-2-37
JEL classification: F6; Q18
Анотація
Вступ. Станом на кінець 2019 майже 690 млн чоловік або 8,9% світового населення, піддавалися фізичним і моральним стражданням внаслідок дефіциту достатньої за поживністю і придатною до споживання їжі. Для багатьох людей нестача їжі стала летальною – станом на 20 серпня 2020 р. від голоду померло 7134 тис. чоловік. Найсумнішим є те, що майже третина тих, хто гине від голоду – діти. Крім хронічного голоду, все більша кількість людей стикається з проблемою тимчасового голоду або недоїдання – вимушеного зниження кількості і якості їжі, яку вони споживають. Два мільярди людей або 25,9% світового населення, не мали регулярного доступу до достатньої за поживністю і кількістю їжі в 2019 році. Дефіцит харчових калорій, низька якість їжі та її незбалансованість обумовлюють затримки у фізичному і розумовому розвитку людини. Втрати у продуктивності праці від голоду можуть привести до зменшення ВВП на душу населення на 6-10%.
Мета. Дослідження актуальної проблеми голоду і недоїдання для реалізації концепції сталого розвитку в рамках глобальної економіки.
Результати. У статті досліджуються глобальні масштаби голоду та недоїдання. Зазначено, що головними чинниками даної проблеми є скорочення площі орних земель, збільшення використання продовольчої сировини для виробництва біопалива, зростання дефіциту прісної води, кліматичні зміни, бідність, пандемія COVID-19, військові конфлікти. Робиться висновок про те, що реалізація концепції сталого розвитку є дієвим інструментом вирішення глобальної проблеми голоду та недоїдання.
Висновки. Головними факторами сучасних масштабів голоду і недоїдання, а також імо-вірною причиною їх збільшення можна вважати: 1) скорочення площ земель, придатних для сільськогосподарського виробництва; 2) збільшення використання продовольчої си-ровини для виробництва біопалива; 3) зростання дефіциту прісної води; 4) кліматичні зміни, що збільшують частоту і масштаби руйнівних повеней, засух, пожеж, ураганів та ін.; 5) бідність; 6) пандемія COVID-19; 7) військові конфлікти. Рішення глобальної пробле-ми голоду і недоїдання вимагає комплексного підходу. Аналіз факторів, що її обумовлю-ють, вказує на те, що застосування попередніх підходів вже недостатньо в нинішніх обставинах. На нашу думку, першочерговим завданням в переліку завдань ООН, спрямованих на досягнення нульового голоду, є недопущення подальших змін клімату, якнайшвидша адаптація місцевих систем агропродовольчого виробництва до нових умов, забезпечення схоронності і розширеного відтворення ресурсного потенціалу сільських територій.
Ключові слова: голод і недоїдання, орна земля, біопаливо, дефіцит прісної води, кліматичні зміни, бідність, COVID-19, військові конфлікти, сталий розвиток.
Список літератури
- FAO, IFAD, UNICEF, WFP and WHO. The State of Food Security and Nutrition in the World 2020. Transforming food systems for affordable healthy diets. Rome: FAO. 2020. URL: https://www.unicef.org/sites/default/files/2020-07/SOFI-2020-full-report.pdf.
- Worldometers, 11.08.2020. URL: https://www.worldometers.info
- The Parliamentary Office of Science and Technology. Food security in developing countries. London: UK Parlament, 2006. URL: https://www.parliament.uk/documents/post/postpn274.pdf
- Valença de A. W., Bake A. Brouwer, I. D., Giller K. E. Agronomic biofortification of crops to fight hidden hunger in sub-Saharan Africa. Global Food Security. 2017. Vol. 12, pp. 8-14.
- Gödecke T., Stein A. J., Qaim M. The global burden of chronic and hidden hunger: Trends and determinants. Global Food Security. 2018. Vol. 17, pp. 21-29.
- Bommarco R., Vico G., Hallin S. Exploiting ecosystem services in agriculture for increased food security. Global Food Security. 2018. Vol. 17, рр. 57-63.
- Brooks K., Place F. Global food systems: Can foresight learn from hindsight? Global Food Security, 2019, Vol. 20, рр. 66-71.
- Wallsa H., Bakerb Ph., Chirwac E., Hawkins B. Food security, food safety & healthy nutrition: are they compatible? Global Food Security.2019. Vol. 21, рр. 69-71.
- Dijk van M., Grambergerc M., Laborde D. Etc. Stakeholder-designed scenarios for global food security assessments. Global Food Security. 2020. Vol. 24.
- Духницький Б. В. Глобальний попит на продовольство. Економіка АПК. 2018. № 8. С. 102-106.
- Кириленко І. Г., Івченко В. Є., Дем’янчук В. В. Основні тенденції розвитку світового продовольчого ринку та виробництво продовольства в Україні. Економіка АПК. 2018. № 9. С. 34-45.
- Замлинський В. А. Структурні перетворення галузі тваринництва в контексті глобальної продовольчої безпеки. Економіка АПК. № 4. С. 22-28.
- Сичевський М. П. Глобальна продовольча безпека та місце України в її досягненні. Економіка АПК. 2019. № 1. С. 6-17.
- Департамент екології та природних ресурсів Донецької обласної державної адміністрації. Проблема опустелювання земель в Україні. URL: http://ecology.donoda.gov.ua/problema-opustelyuvannya-zemel-v-ukraїni/#:~:text=Опустелювання
- Ярликова О. Посушливі землі – вже 41% суші. Чому пустеля насувається і приклади. Рубрика, 17.06.2019. URL: https://rubryka.com/article/pustelya-nasuvayetsya/
- Рівень Світового океану може зрости на 15 метрів. ZIK, 13.10.2018. URL: https://zik.ua/news/2018/10/13/riven_svitovogo_okeanu_mozhe_zrosty_na_15_metriv_1426193#:~:text
- Кореновська С., Йолкіна О. Рівень світового океану зростає швидше, ніж очікувалося – доповідь ООН. DW, 25.09.2019. URL: https://www.dw.com/uk/рівень-світового-океану-зростає-швидше-ніж-очікувалося-доповідь-оон/a-50579660
- World Bank. URL: https://data.worldbank.org/indicator
- OECD-FAO Agricultural Outlook 2019-2028. OECD. URL: https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=HIGH_AGLINK_2019
- Проблема нестачі питної води у світі: інфографіка. Рубрика, 08.2019. URL: https://rubryka.com/infographics/pytevaya-voda/
- Турлікьян Т. Доповідь ООН: до 2030 року глобальний дефіцит водних ресурсів на планеті досягне 40%. Eco town, 03.2015. URL: https://ecotown.com.ua/news/Dopovid-OON-do-2030-roku-hlobalnyy-defitsyt-vodnykh-resursiv-na-planeti-dosyahne-40/
- United Nations. Policy Brief: The Impact of COVID-19 on Food Security and Nutrition. June 2020. URL: https://reliefweb.int/report/world/policy-brief-impact-covid-19-food-security-and-nutrition-june-2020
- Лагодієнко В. В., Лагодієнко Н. В. Вплив глобалізації та міжнародної інтеграції на стан продовольчої безпеки України та її регіонів. Бізнес навігатор. 2013. № 34. С. 171-176.
- Лагодієнко, В. Продовольча безпека Причорноморського регіону: стан, тенденції, перспективи. Economic and Food Security of Ukraine. №6(3-4). рр. 16-25.
Статтю було отримано 11.03.2020